Revista Agero © Stuttgart
http://www.agero-stuttgart.de/ANUNTURI/anunturi.htm

Terapia Reiki

Interviu cu Sensei Gabriel Dutchevici, medic kinetoterapeut, maestru în arte martiale
şi director internaţional pentru zona de sud-est a Europei, terapeut shiatsu şi maestru reiki, membru în The Global Reiki Association

In Japonia, terapia Reiki, terapie recunoscuta oficial de altfel si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, este o forma de tratament si intretinere foarte serioasa. Exista scoli, clinici, spitale de Reiki si mai presus de toate acestea exista statistici care demonstreaza clar, buna stare de sanatate a populatiei japoneze in comparatie cu cea a altora. In Europa, fata de Asia, terapia Reiki se afla cumva la inceputurile ei caci lumea a fost mai reticenta, mai neincrezatoare pana sa ii perceapa pe propria piele -efectele. Multi insa, nici nu cunosc termenul de Reiki si ca atare, nici puterea terapiei ce poarta acest nume.

Asadar, haideti sa ne deschidem putin catre cei care ne citesc acum si sa ne spuneti Sensei ce este Reiki-ul?
Reiki este punerea noastra in contact cu Energia Universala,in evolutia noastra pentru a vindeca sau pentru a preveni bolile si armonizarea noastra cu Legile Cosmosului. Noi, practicienii, captam fluxul energetic superior pentru vindecarea noastra sau a celor de langa noi.

O Sensei (marele profesor) Mikao Usui a descoperit aceasta tehnica la sfarsitul secolului al XIX-lea.  Succesorul sau spiritual, dr. Hayashi, a codificat diferitele grade pedagogice care se gasesc astazi. A urmat dna. Takata care l-a raspandit pe continentele nord-american si in Europa. Au format maestrii independenti pentru a practica si propaga aceasta arta a vindecarii caci Reiki se  acomodeaza cu toate credintele, nu are nevoie de un guru sau un loc de cult. Toti maestrii sunt egali si pot transmite prin initiere principiile Reiki.

Cel care ne-a dat aceasta cale de vindecare, O Sensei Usui, a fost fara incetare un exemplu de atitudine sacra.

Prins intr-o viziune, el a simtit ca era predestinat sa transmita Energia Universala plecand de la patru simboluri neanimate, goale ca o cochilie vidata. Cum putea sa faca din simbolul Maestrului un vector de initiere? Cum putea sa-l faca functional caci nicio cheie nu poate sa desparta Energia de Divin!

O Sensei a facut atunci un act de credinta catre Sursa, la schimb dandu-se transmiterea Reiki-ului catre posteritate! A fost un simplu OM care a platit pretul nostru la “forta vietii”. Cum s-a putut asa ceva? El si-a sacrificat tot ce avea material pentru a primi de la Divinitate transferul direct, numit in limba mistica, auto-initiere si apoi a urmat energia Divina care a devenit disponibila viitorilor initiati cu termenul de “reiju”.

Practic, cum vindeca terapia Reiki?
Universul in care traim este alcatuit din unde sau vibratii de energie. Noi, odata cu Universul, suntem unde de energie pulsatorie. Reiki este una din multele feluri de vibratii universale, din cea mai inalta dimensiune caci stim din timpuri stravechi ca exista unde de vibratie inalta care au capacitatea de a vindeca.Reiki  este “iubire si armonie”,aeasta energie vibreaza cu constiinta noastra putandu-ne darui sanatate si fericire.

Ce afectiuni amelioreaza sau poate chiar trata terapia Reiki?
O sa va raspund prin cuvintele lui O Sensei Usui: “Aceasta este cu siguranta, un proces secret care aduce noroc si de asemenea, un medicament miraculos care remediaza orice tip de boala.”

Cui este ea indicata si cui contraindicata?
Reiki-ul este indicat pentru oricine crede in terapiile alternative, neavand astfel contraindicatii.Daca eu cred in medicul curant, in diagnosticul pus de el si in medicatia pe care mi-o administreaza inseamna ca o sa am o sanatate buna. La fel si in cazul Reiki-ului: daca noi credem in el si in terapeut suntem pe calea cea buna si mai este un pas pana la ameliorarea sau vindecarea afectiunii de care suferim si apoi totul in Univers functioneaza pe “legea rezonantei”.Daca pacientul vibreaza la un ison cu terapeutul, atunci se poate vindeca.

Se poate vorbi de efecte negative in acest tip de terapie?
Reiki nu are contraindicatii. Este o energie Cosmica benefica pe care o acordam in timpul tratamentului de la terapeut la pacient .

Este Reiki-ul la indemana oricui, caci ma gandesc cum ca pe langa informatii medicale si cursuri specifice, mai trebuie ceva in plus… de domeniul harului, sa spunem?
Da, Reiki-ul poate fi practicat de oricine. Necunoscatorii care doresc sa se initieze in aceasta terapie naturala sunt reuniti din toate clasele sociale, toate orizonturile intelectuale si din toate tarile. OK! La fel ca in orice “arta” este nevoie sa ai un ceva in plus pentru a putea sa devii un nume, acel  HAR, a avea simtire in plus fata de ceilalti maestri! Depinde insa pentru “CE AI VENIT PE ACEST PAMANT”, MENIREA TA… !

In cit timp reusiti sa rezolvati un dezechilibrul organic?
Nu cred ca exista un timp STAS pentru a trata pe cineva. Este o conlucrare, o comuniune intre mine si pacient. Dar pot sa spun ca o boala instalata cu 10 ani in urma se poate  trata cam in 10 luni si tot asa… Asta este doar din experienta mea acumulata in 20 de ani de practica. Insa timpul de vindecare poate sa difere de la un terapeut la altul.

In ce relatie se afla Reiki-ul cu medicina alopata?
In ultimul timp relatia se strange din ce in ce mai mult cu medicina alopata. Medicii au inceput sa deschida mai larg ochii si sa vada ca mai este si altceva decat au invatat in facultate. Acel ceva se numeste energie, sentimente, emotivitate si asa mai departe. Eu am in tratament foarte multi pacienti care sunt medici si care se simt minunat. Acestia, la randul lor, vibrand pozitiv, atrag alti colegi de breasla pentru tratamente si initieri.Va spun ca de pilda, exista un simbol care opreste instantaneu sangerarea in timpul operatiilor! Sunt multe tari occidentale care folosesc aceasta terapie legal, ea fiind recunoscuta de guvernele tarilor respective. IATA ASADAR CA SE POATE!

Prin ce se deosebeste Reiki de alte tehnici orientale destinate sanatatii trupului si mintii?
Cred ca este mult spus “se deosebeste”.Toate terapiile alternative folosesc energie, fie ca este ea telurica sau din univers. Cred, asa cum am spus mai devreme, ca energia Reiki este superioara ca vibratie, ea venind din cele mai inalte dimensiuni din Univers. In rest, toate metodele de vindecare naturale sunt benefice omului modern, mult mai mult decat medicamentele care au efecte secundare. Iar la acest subiect ma opresc aici caci nu vreau sa intru in polemica cu colegii mei din medicina alopata.

Si o ultima intrebare… traim vremuri care abunda de falsi vindecatori. Ca pacienti, ca neinitiati, cum putem face diferenta intre un terapeut “cu acte in regula” si unul pretins?
Eu nu cred ca exista falsi vindecatori. Doar unii terapeuti care sunt mai buni, cu experienta mai mare, cu empatie, cu compasiune si care fac Reiki cu IUBIRE. Cine i-a trimis pe cei care dau cu piatra la acei vindecatori? S-au dus de buna voie, au platit ei, nebagandu-le nimeni mana in buzunar! Mai exista incompatibilitate. Haideti sa fim buni cu toate fiintele vii ! Cand te duci la un maestru Reiki, energia pe care acesta o emana trebuie sa fie de calitate buna. Iar aceasta se simte; poti sa spui in gand “imi place sau nu imi place de X” ca in tot ce intreprindem cotidian si sa luam decizia de a pleca daca nu ne place respectivul terapeut.Se intampla insa ca noi sa acceptam, sa ne ducem la tratamente si apoi sa denigram. Ce urat! Cand aratam cu un deget spre cineva cu trei degete aratam si spre noi!Deci, atentie! Atentie! Atentie! TOTUL DEPINDE DE NOI!

Beatrice Cioba, TVR