Parole…Parole (LXXXIII)

SAKURA-UNUL DIN SIMBOLURILE NIPONE

Săptămâna trecută am fost la Câmpul Lung Muscel, la prietenii mei, în curtea cărora începuse să înflorească cireșul japonez. M-am bucurat foarte mult și am mângâiat aceste flori, venindu-mi în minte peregrinările mele în Japonia în perioada înfloririi acestor minunați arbori ornamentali.

  Dar înainte aș vrea să vă spun de ce această țară se numește ȚARA SOARELUI RĂSARE. Acest magnific răsărit de soare sau „goraiko”(onorabila venire a luminii).   Pentru japonezi acest disc incandescent reprezintă simțământul că te afli deasupra lumii, deasupra norilor din care iese încet, încet o sferă roșie, colorând în purpuriu oceanul imens al abisurilor având o semnificație profundă, o supremă exaltare.

  Și acum să trec la SAKURA pentru că iar m-am pierdut în arhipelagul nipon.

Toți locuitorii acestei superbe țări, parcă de pe altă planetă, sunt legați de această floare frumoasă, dar fragedă.

  Sezonul ei vine în mod normal, odată cu primăvara, începând din luna martie înaintând până la jumătatea lunii mai, în funcție de temperaturile din diferite zone ale țării. Ajunge în nord, în Hokkaido, în mijlocul lui mai, fiind nu numai vestitorul primăverii, ci un spectacol văzut de toți, de la mic la mare, de la bogat la sărac, este poezie, dragoste, viață, filozofie, fiind floarea florilor și mândria Japoniei.

  Cultul pentru floarea de cireș a fost format din timpuri îndepărtate, pornindu-se de la cultul larg răspândit în China pentru florile de prun. În perioada Heian (cam anul 1000) Sakura devine floarea arhipelagului ca simbol al frumosului și al vieții trecătoare.   Samuraii au început ceva mai târziu să-și decoreze săbiile și armurile cu cele cinci petale ale sakurei, identificându-se cu aceste flori. În acele timpuri, florile de cireș, cu o viață scurtă de numai câteva zile, simbolizau caracterul samurailor, viața lor, deasemenea scurtă, fiind pregătiți să și-o dea oricând pentru stăpân.

  Acest cult al florilor de cireș se manifestă printr-o ceremonie de a privi aceste suave flori-HANAMI- după un ritual devenit unul dintre evenimentele sociale importante ale japonezilor.

  SAKURA este întotdeauna frumoasă, dar dacă vrei să-i apreciezi pe deplin frumusețea, trebuie să vii să o privești în orele dimineții, într-o zi însorită, privind-o dinspre partea luminată de razele soarelui.

SE SPUNE CĂ NUMAI ATUNCI SAKURA ÎȘI DEZVĂLUIE ÎNTREAGA FRUMUSEȚE!

Domo arigato!

Jiko

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.