Parole… Parole…(8)

Astazi cand am ajuns la cabinet ma astepta un vechi prieten care are acum 42 de ani, el practicand artele martiale de la varsta de 15 ani. Depanand amintiri, am realizat ca eu practic aceasta „CALE” de 49 de ani si ca datorita acestui drum exist, trecand peste toate obstacolele vietii. In acelasi timp am fost deschizator de drum in Romania, in artele martiale ca si Dan Macoveanu, Serban Derlogea, Nicolae Bialokur, etc.

Ma veti intreba cum am putut sa-mi gasesc echilibrul prin „bataie”?

Aveam vreo 28 – 30 de ani cand am realizat ca aceste arte sunt o expresie fizica a filozofiei Zen, descrise din invataturile indianului Bodhidharma. Miscarile corpului constituie o modalitate de a intui, dupa practici indelungate, ritmurile Universului.

Tehnicile nu au sfarsit fiind un efort de autoperfectionare si concentrare. Fara tresariri nervoase, fara intrebari inutile, fara complexe, fiinta conectata direct, in prezent. Prezentul este un intreg absolut, fiind un intreg univers pe care putini il pot simti si intelege. Universul prezentului poate fi fosnetul usor care nu se armonizeaza cu sunetele firesti ale acelei clipe. O strafulgerare de lumina care nu-si are rostul acolo sau chiar o prezenta straina, nemiscata si nevazuta, dar perceputa cu simtul Zen al intuitiei. Zen ne spune cand suntem singuri si cand nu, cand suntem amenintati si cand nu (asta am invatat de la maestrul meu Zen, reverendul KAIMEI SENSEI). Am mai invatat ca practicarea tehnicilor nu inseamna a te misca, ci „a sti sa stai” si ca „a vedea” inseamna sa vezi o data, totul. Cand incepi sa gandesti pierzi esentialul.

Traind cu artele martiale, ele facand parte din mine, am realizat ca odata cu repetarea la nesfarsit a tehnicilor devii liber de orice influx subiectiv (atingand vidul interior, treapta suprema a perceptiei Zen), dobandind o stare de receptivitate totala si sunt gata sa reactionez fulgerator in fata unui atac.

Am lucrat ani de zile kata (ansamblu de tehnici de aparare si atac impotriva unuia sau mai multor agresori imaginari). Pe langa dansul simbolic, kata este o filozofie a vietii, viata fiind o lupta si de cele mai multe ori cu dusmanul din noi.

Tehnic vorbind, prin studiile stroboscopice care s-au facut, o lovitura de pumn a unui practicant de arte martiale atinge o viteza de 10 m/s si ne spune ca un pumn care cantareste 700 gr poate dezvolta o putere de 600 kg forta avand 3000 newtoni! Dar pentru asta vorbim dupa zeci de mii de repetari ale aceleiasi miscari.

……

Zilele trecute am spus unui elev drag ca este foarte rigid fizic si ca aceasta rigiditate vine din interiorul lui, pentru ca daca spiritul lui sau al oricui este rigid si fizicul il urmeaza. Mi-a raspuns „Oss, sensei!” „O sa lucrez la asta!”.

Tot scriind imi vin in minte imaginile unuia din simbolurile Tarii Soarelui Rasare: sakura (floare de cires) si simt in ceafa rasuflarea samurailor, sakura fiind simbolul loialitatii si al onoarei vechilor cavaleri. Dincolo de asta este doar infinitul, vidul. Simt cateodata ca sunt un simplu batran care a obosit, in lupta cu propriile mele limite, cu spatiul pe care il am de invins, cu timpul pe care il am de trait si cu infinitul pe care il am de inteles.

„Daca te intreaba cineva

Ce e in inima lui Yamoto

Raspunde-i:

Floarea de cires

Inmiresmata in soarele diminetii”.

Sayonara!

– va urma –

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.