Parole… Parole…(10)

După 1990 când am avut ocazia să intru într-un dojo adevărat (şi asta se întâmpla la Paris, într-un dojo japonez) nu ştiam ce o să mă aştepte. Eu cunoscusem doar dojo-urile din România, pentru că până după Revoluţie nu avusesem voie să ies nici până în Bulgaria, având în familie deţinuţi politici şi rude de gradul unu fugite din ţară. Diferenţa era enormă şi încercam să mă adaptez rapid la adevărtele dojo-uri japoneze.

Comportamentul profesorilor, ambianţa care se degaja, m-au determinat să mă las ghidat, eu care voiam totdeauna să fac totul perfect şi să am control asupra ceea ce fac.

În dojo-urile profesioniste am învăţat să-mi dezvolt repectul, încrederea, toleranţa şi stăpânirea emoţiilor.

gabi-dutchevici-11

Calea Aiki (fie că este aikido – calea uniunii energiilor, iai-do – calea sabiei), face parte integrantă din viaţa mea, devenind un mod de viaţă.

Apreciez totdeauna momentul intrării în dojo. Este clipa în care se deschide o altă lume, lasând toate grijile la intrare. Dojo-ul este locul ideal pentru resuscitarea mentală, pentru calm şi linişte interioară. Calea Aiki are o acţiune pozitivă asupra corpului fizic dar şi asupra spiritului, ceea ce ne permite să abordăm diferit viaţa cotidiană.

În calea ki-ului există asemănări foarte mari între şcoli. Mă refer aici la calea Reiki şi calea Aikido. În Reiki mă conectez cu Cerul sau Universul ridicând mâinile, braţele în V, palmele faţă în faţă, mişcare care pentru mine înseamnă să devin infinit, energia pământului unindu-se prin mine cu cea a Universului, eu fiind al treilea element care le leagă pe celelalte două. Continuând conectarea Reiki, pot începe mişcarile din tehnica de aikido, pentru că mişcarea mea de deschidere mă înradăcinează, dar în acelaşi timp simt că mă expandez, mă deschid, mă spiralez în Univers.

„Contact” este un cuvât care invită să înceapă practica. Partenerii intră în contact prin mâini, pe urmă se împing sau se trag, realizând la început mişcari lente, iar mai apoi intră în dinamism, într-o aceeaşi respiraţie, căutând armonia. Toate tehnicile Aiki sunt o artă de armonizare şi comunicare.

Le spun în dojo-ul meu elevilor, să îşi creeze tehnicile şi să nu practice ca nişte roboţi. Pentru a interpreta o partitură, muzicianul utilizează tehnica, bineînţeles, dar interpretarea face diferenţa, partitura rămânând pentru toţi aceeaşi. Lucrând tehnica, înseamnă repetarea gamelor. Mă gândesc că aceste cuvinte ar trebui să ne angajeze la dezvoltarea personalităţii noastre în practica, să ne dezvolte personalitatea.

Contactul prin prize, poziţionarea energetică, adevăratul dinamism vor permite celor doi parteneri să fie în armonie. Pentru mine, aceasta înseamnă un enorm proces creator… Noi, chiar suntem aşa diferiţi? Nu!

Cred că trebuie să dăm ce-i mai bun în noi, cu inima, apropiindu-ne cât mai mult de armonie. Să practic fără să mă gândesc, să mă las ghidat de senzaţii, poate fi o formă de creaţie naturală, dar pentru asta trebuie să cunosc perfect tehnica.

Mă gândesc la o deschidere spre KISHINDO (lucrul de la inimă la inimă, eliberat de toate noţiunile tehnice).

Am fost întrebat de multe ori dacă Aiki este eficace. Pe când făceam full-contact în ring puteam să spun dacă sistemul şi eu sunt eficace. Acum nu-mi place să vorbesc despre eficacitate, plăcându-mi mai mult termenul de reuşită. Să fii eficace este să produci maxim de rezultate cu minim de efort, ceea ce nu corespunde cu viziunea mea. Totul depinde de rezultatul la care ajungi.

Cred cu tărie că Aiki este calea de a face să dispară dominaţia înfruntărilor prin uniunea spiritului cu corpul. Vreau să cred că acest cămin spiritual se găseşte în executarea tehnicilor cu un maximum de armonie şi estetică. Aceasta înseamnă pentru mine, că tot ceea ce realizăm să fie fără complezenţă: prize, împingeri, lovituri care trebuie să fie sincere (lent nu înseamnă moale), întotdeauna în cel mai mare respect pentru integritatea fiecăruia. În caz contrar ne îndreptăm spre o practică gestuală, goală de sens, fără spirit.

Şi repetând, repetând, repetând, într-o zi vom observa că nu ne mai gândim pentru a executa o tehnică, ea fiind pur şi simplu în noi, unind cele două energii, ale Cerului şi ale Pământului prin NOI!

– va urma –

Cu drag,

Gabriel Dutchevici
Maestru Reiki, fondator Jiko Romania

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.