Parole… Parole… (23)

“TADA IMA” – “AICI, ACUM”

sunt cuvintele lui O Sensei Ueshiba. Ce vor să spună din punct de vedere al artelor marţiale tradiţionale?

Traduse în zilele noastre, aceste simple cuvinte înseamnă să-ţi aperi viaţa ta şi a celor dragi ţie.

O să spuneţi mulţi dintre voi, ce legătură aveţi cu “strada violenţei”. Pe unde mergeţi voi dragilor, o să vă întreb eu? Nu opriţi maşina la stop? Nu ţineţi geamul deschis la maşina? Nu mergeţi în supermarket-uri pentru cumpărături? De ce vă duceţi şi vă aduceţi copiii de la şcoală? Pentru că este o modă?

Autoapararea trebuie privită în globalitatea sa, abordând toate aspectele agresiunii: fazele de dinaintea agresiunii, partea mentală (determenarea), gestionarea stresului şi a fricii şi bineînţeles tehnicile care  funcţionează împreună cu stresul legat de agresiune. În dojo-ul pe care îl conduc, am selecţionat tehnici simple şi devastatoare din aikido şi aiki-jitsu.

Pentru a vă apăra, nu trebuie să fiţi atleţi şi nici să practicaţi arte marţiale ani de zile.

Trebuie doar să învăţaţi tehnici bune, să vă dezvoltaţi determinarea şi să cunoaşteţi toate componentele care tin de agresiune. Trebuie să ştiţi că forţa este, înainte de toate în cap şi nu în muşchi. Greutatea corpului şi forţa musculară nu joacă niciun rol în lupta reală, într-o luptă pentru supravieţurire.

Pentru a vă apara eficace, trebuie să loviţi părtile vitale cu tehnici simple, deci uşor de aplicat în stres.

Am auzit la cursurile pe care le conduc elevi care mi-au spus: “eu nu pot să-l lovesc în ochi sau să-i smulg urechea sau….” Le-am răspuns şi atunci şi acum: ”atunci lăsaţi-vă violaţi, mutilaţi sau omorâţi!”

CCI10052015

În timp ce îl desenam pe O Sensei Ueshiba am simţit nevoia să vă scriu. Ideograma din desenul făcut de mine înseamna TADA IMA.

Şi tot gândind cuvintele pe care vi le scriu m-am decis să dau metodei mele de auto-aparare pe care o cizelez numele “EVOLUŢIA  JIKO”.

Sună bine, nu? Voi sunteţi naşii acestei metode, pentru că este prima dată când vorbesc despre ea!

 

Arigato!
Jiko

 

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.