Parole…Parole… (20)

Dragilor,

Aş vrea să polemizez puţin pe tema medicinei care se practică în România. Este vorba despre lipsa de interes pe care o au cadrele medicale din spitalele noastre, care sunt în primul rând, supra aglomerate. În al doilea rând, personalul medical este inexistent sau există doar dacă ai relaţii în spital sau de multe ori nici cu “şpaga obligatorie” (!) nu se uită nimeni la bolnavul din secţia de reanimare. Intreb sincer: DE CE?

Poate pentru că toţi pacienţii care vin la aceste secţii sunt cu şanse minime de recuperare? Nu ştiu, întreb!

Stiu că în 1948 Asociaţia Medicală Mondială (A.M.M.) cu sediul la Geneva a formulat un jurământ solemn pe care ar trebui sa-l depună şi să-l respecte toţi cei admişi în nobila breaslă medicală.

Iată opt “porunci” care fac parte din Jurământul Hipocratic şi care se regăsesc şi în jurământul de la Geneva care este semnat de Colegiul Medicilor din România, făcând parte din Codul Deontologic:

  1. Voi acorda dascălilor mei stima şi recunoştinţa pe care le-o datorez.
  2. Sănătatea pacientului meu va fi poruncă supremă a activităţii mele.
  3. Îmi voi exercita profesia cu demnitate şi conştiinciozitate.
  4. Voi păstra tainele pe care pacientul mi le încredinţează, chiar şi după moartea acestuia.
  5. Voi păstra cu toate puterile mele cinstea şi tradiţiile preţioase ale profesiei medicale.
  6. Colegele şi colegii mei îmi vor fi ca surori şi fraţi.
  7. În exercitarea obligaţiilor mele profesionale faţă de pacienţi, nu-mi voi permite să fiu influenţat de varsta, boala sau invaliditatea, religia, originea etnica, sexul, cetăţenia, apartenenţa politică, rasa, orientarea sexuală sau de poziţia socială a acestora.
  8. Voi manifesta smerenie faţă de viaţa omenească, chiar de la începuturile ei şi nici sub ameninţare nu voi utiliza profesia mea medicală în discordanţa cu principiile umanităţii.

Toate acestea le promit, în mod solemn, pe onoarea mea.

Observ, din pacate că (şi) acest cod al onoarei a devenit în zilele noastre pentru mulţi medici, literă moartă.

Spre norocul nostru, însă, există foarte mulţi doctori care trăiesc pentru şi prin ceea ce fac cu bisturiul sau cu diagnostice perfecte!

Ştiu medici străluciţi în Bucureşti, la spitalele Gr. Alexandrescu, Foişor, Municipal. Păcat însă că mai există printre ei şi “neghină”. Şi aceştia ies pe posturile Tv pentru că ego-ul lor este mare şi spun că nu vor să audă de proliferarea medicinei alternative.

Dragilor, pot să vă spun că nu am auzit de pacienţi care s-au dus să facă tratamente alternative şi au murit cu zile. Dimpotrivă, noi dăm acestora speranţa şi zile fără dureri şi medicamente. Voi le daţi un verdict de “îmi pare rau, aveţi cancer în faza a IV a şi mai aveţi de trăit 3 luni” – Cum şi ce trebuie să simtă un astfel de pacient? Probabil că asta face parte din piesa de teatru pe care o trăiţi!

Despre demnitatea exercitării profesiei, până în Decembrie 1989 ştim cu toţii sau poate nu chiar toţi (cei născuţi mai tarziu nu au de unde) că au semnat în acea epocă, pactul cu diavolul, făcându-se că ignoră adevarurile ştiinţifice, în favoarea ideologiei şi politicului. Să vă aduc aminte doar câteva exemple: repudierea geneticii, ( în…pseudoştiinţă) şi acceptarea naşterilor la 45 de ani la femei din indicaţia ceauşistă (ca soluţie pentru a corecta prăbuşirea demografică).

Constiinciozitatea ar trebui să fie o trăsatură definitorie pentru profesia noastră. Totuşi cum ramane cu infectarea cu virusul HIV/SIDA a copiilor, prin nesterilizarea seringilor şi acelor, dovedită în cel puţin două judeţe, în jurul anilor `90, cu foile de observaţie completate, uneori, post mortem, cu pensele şi tampoanele lasate suvenir în abdomenul pacienţilor…?

Secretul medical? Citiţi oricare dintre ziarele de ieri, de azi sau de mâine şi veţi observa încălcarea grosolană, de catre medici în goana după o publicitate facilă, a acestei a patra porunci. Numele, vârsta şi diagnosticul unor pacienţi cu boli grave şi prognostic sever sunt reproduse în sute de mii de exemplare şi receptate de milioane de telespectatori.

Cum se poate să exhibam cadavrele fără respect pentru fosta fiinţă omenească iar datele sa le dăm publicităţii?! Scriam nu de mult, că trăim într-un spital de nebuni, într-o lume într-adevar bolnavă!

Nu cred că în breasla din care fac parte, se întâmplă asemenea grozăvii!

De ce am ales această temă aşa brusc şi cu atâta vehemenţa? Pentru că am mai mulţi pacienţi care sunt în coma în spitale iar cadrele medicale nu se preocupă deloc de a face ceva “omenesc” în ceea ce-i priveşte.

Păcat! Pentru că din ceva ce ştiu de când eram mic de la mama şi tatăl meu, totul se plăteşte în lumea asta!

O concluzie cred că ar fi binevenită: aş dori din suflet o conlucrare onestă între lumea medicală alopată şi medicina alternativă nemai fiind vorba de cuvinte pentru noi, acestea sunt incontestabile datorită studiilor ştiinţifice pe care facultăţi şi institute cu numele grele le-au efectuat, ajungând la concluzia simplă că noi toţi suntem făcuţi din atomi sau mai bine zis, din energie materializată.

 

Namaste!
Jiko

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.