Iaido

Spiritul forjeaza lama, lama forjeaza spiritul


Am inceput studiul katanei in 1997, lucrand zilnic cu o lama facuta de un elev de-al meu dintr-o banda de otel. Pentru vremea aceea, era o arma teribila si dadeam zilnic sute de lovituri. Faceam Itto Ryu – „scoala unei singure sabii”.

In Itto Ryu, Ai Uchi este prima lectie. Prima din cateva sute. Ai Uchi inseamna „reteaza-ti adversarul exact in clipa cand el te reteaza”. Astfel, se invata importanta elementului timp. Un element fundamental in Ken Jitsu (ken-sabie, jitsu – tehnică). Element pe care nu-l uiti niciodata. Ai Uchi este inexistenta maniei. Deci, poarta-te cu dusmanul tau ca si cum ar fi un oaspete de onoare. Asta inseamna: renunta la propria-ti viata sau uita de orice urma de teama. Ai Uchi este prima tehnica si totodata ultima. Este cercul Zen.
De asemenea, practicantii de sabie trebuie sa invete sa nu aiba emotii negative in timpul luptei sau in viata de toate zilele.
Practicantul trebuie sa fie capabil sa aiba incredere in instinctele sale, instincte pe care le-a format in sutele de ore de antrenament. Putem sa ne antrenam ani de zile, daca sistemul nu este cel corect, toti anii de pregatire se naruie în cateva secunde. Spiritul controleaza fizicul, dar din punctul meu de vedere, greseala consta in cultivarea in exces a fizicului. Forta fizica are avantaje cand esti tanar, dar inteligenta si tehnica sfarsesc prin a invinge forta fizica si nu au limita de varsta. Daca corpul este educat in acord cu regulile instaurate de spirit, probabilitatile unui sfarsit victorios se apropie, asa incat absenta durerii ne indică daca suntem pe calea cea buna, dar victoria nu este asigurata. Corpul fizic trebuie sa moara pentru a putea fi complet controlat de spirit. Victoria, atunci, va fi intotdeauna victorie.Cand infruntam un adversar, mentalul, fizicul si spiritul sunt schimbate.
Mesajul pe care vreau sa-l transmit este ca atunci cand se afla in plina lupta, practicantul trebuie sa faca abstractie de sentimentele fricii sau slabiciunii. El trebuie, de asemenea, sa aiba incredere in el si in abilitatile sale de a manui sabia. Daca se gandeste sa gaseasca o solutie pentru a castiga lupta, va sfarsi prin a fi invins. Recurgerea la o reactie irationala poate fi raspunsul. Totul, ca un tigru care, atunci cand ataca prada, toate simturile sale sunt concentrate pe satisfacerea foamei si nu se odihneste pana nu si-a atins obiectivul, asa si gandurile luptatorului trebuie sa fie centrate pe victorie.
Cand exista o preocupare excesiva pentru fizic, sfarsim inconstient prin a lasa garda.

Greselile comise de catre practicant pe parcursul carierei sunt lectii pentru ca in viitor sa nu le mai facem. Nimeni nu este perfect si toti comitem greseli.
Practica artelor martiale si mai ales IAI-DO (calea sabiei) trebuie sa ne ajute sa nu mai facem greseli care sa se repercuteze in practica katanei sau in viata noastra de toate zilele.

Deciziile si atitudinile noastre, toate au consecinte bune sau rele in viata noastra. Totul are un pret! A gandi rezolvarea unei probleme nu inseamna ca am si rezolvat-o. Atitudinea este singura modalitate de-a rezolva asa-zisa problema si intotdeauna o adoptam fara să cracnim de consecinte. Si, intr-o maniera sau alta, consecintele devin evidente si cele bune sunt bune, iar cele rele fac parte din viaa, creand un echilibru.

SHIHAN JIKO

This post is also available in: Engleza