Hakko Ryu

Scoala celei de-a opta lumini


Hakko Ryu este un sistem de auto-aparare japonez unic, ce imbina aspecte medicale, stiintifice si psihologice intr-o exceptionala arta. Hakko Ryu este acea arta martiala a supletii, a elegantei, a echilibrului interior si exterior, a punerii tuturor energiilor in miscare, pentru a ne face bine noua oamenilor, celor care vrem sa traim cu adevarat, iata ce cred ca a vrut sa identifice Soke Ryuho Okuyama in aceasta arta.

Stim ca tradus termenul scolii inseamna “a opta lumina” – adica ultravioletul extrapolat spre unirea cu Fiinta Suprema prin dragoste si devotare, prin autodisciplinarea spiritului, emotiilor, vointei, deci un echilibru al Eului nostru spiritual care sa ne ajute sa ne privim inauntrul fiintei noastre, sub toate aspectele.

Flacara lumanarii nu tremura intr-un loc unde nu bate vantul. Asa trebuie sa se intample si cu un practicant al Hakko Ryu–lui care isi controleaza mintea, corpul si energia interna, fiind absorbit in spiritul dinauntrul sau. Abia atunci el cunoaste fericirea eterna care este dincolo de atingerea simturilor grosiere si a motivarii ratiunii lui. El prinde radacini in aceasta realitate care i se dezvaluie, caci a gasit comoara cea mai de pret dintre toate.

Din punctul meu de vedere, nu conteaza ce arta se aplica pentru a ajunge la aceasta realitate, ci de a ajunge de a ne elibera de contractul de orice fel cu durerea si parerea de rau, dar si cu exaltarea. “Numai munca in acest sens este adevaratul privilegiu si nu roadele acestei munci” spune inrudita Yoga.

Cand simturile sunt linistite si mintea se odihneste, cand valurile intelectului isi inceteaza pendularea, atunci este atins stadiul cel mai inalt. Acest control permanent spirit-corp spirit–corp pot sa-l denumesc Hakko Ryu, aceasta scoala imperiala japoneza traditionala. Deci pe scurt, este metoda prin care mintea nestapanita este calmata si energia este folosita in mod constructiv.

Hakko Ryu este o aplicatie a legilor universale ale vietii care se ilustreaza intr-o arta martiala. Daca veti fi capabili sa reperati aceste legi universale atunci veti da o noua expresie vietii, care nu poate fi redusa la o simpla tehnica sau o combinatie de tehnici, veti putea trai calea AIKI sau calea energiilor universale. Pentru ca vorbim de legile universale ale vietii, trebuie sa includem in aceste cuvinte, pe langa psihic si fizic, dimensiunea spirituala a omului, deoarece numai asa omul poate sa fie complet. In Japonia, acolo unde Soke Okuyama a creat Hakko Ryu, aceste legi ale vietii sunt exprimate ca o chemare in suflet, prin trei cai care pot fi admise ca fundamentale in aceasta tara: Shintoismul, Buddhismul si Taoismul.

Shintoismul, ceremonie care s-a incheiat cu putin timp inainte, semnifica Calea Divina sau Kami No Michi – calea trasata de Kami. Acestea sunt arhetipuri esentiale ale lucrurilor. Toata realitatea existenta intr-un “a fi” profund are un Kami in care el poate sa se indeparteze sau sa se apropie pentru a se realiza forma ideala. Un arbore poate deveni un Kami daca el realizeaza forma sa ideala. Japonezii care sunt foarte impresionati de Shintoism se simt in familie in natura, ei sint infratiti cu muntele, veri cu raurile. Gandindu-ma la noi romanii, l-as numi pe marele Eminescu care a scris nenumarate versuri despre fratia romanului cu natura.

Iata deci ca Shintoismul este o mare familie cosmica unde toate lucrurile sunt in relatie. V-as sugera sa ne oprim asupra a doua cuvinte cheie pentru a intelege mai bine Shintoismul si deci spiritul japonez: purificare–reinnoire. Aceste doua cuvinte exprima foarte bine sensul profund al unui exercitiu fundamental in Hakko RyuGoshin Taiso bazat pe respiratia sufletului, bazat pe capatarea energiei universale, prin traiectele energetice pe care le deblocheaza, aratandu-ne ca facem parte din UNIVERS. Hakko Ryu este singura scoala de arte martiale traditionale japoneze care integreaza in mod neobisnuit de bine tehnica cu relaxarea, conectarea cu naturalul, singura scoala care ne spune cum sa traim o viata cat mai lunga in plenitudinea ei.

Exista o legatura intre medicina si arte martiale?
Raspunsul este DA!

Da, pentru ca in artele martiale traditionale esti invatat mai intai cum sa reanimezi (Kuatsu) si sa tratezi, abia apoi cum sa imobilizezi sau sa anihilezi adversarul.
Toti maestrii artelor martiale traditionale impletesc terapia manuala cu tehnicile de lupta deoarece miscarea inseamna Viata.

Hakko Ryu Jujutsu este singura scoala din lume care are trei laturi ce se intrepatrund, iar una fara cealalta ar fi ca un individ caruia ii lipseste o mana sau un picior.

Cele trei laturi sunt: Yawara – tehnica de lupta, Koho Shiatsu – Metoda imperiala de Shiatsu, Koho Goshin Taiso – Metoda imperiala de echilibrare interna prin 12 miscari ale corpului.

This post is also available in: Engleza