Avantaje 30 Noiembrie 2005
http://www.avantaje.ro/articol/terapie-cu-mainile-goale-568548

Terapie cu mainile goale

Fara ace, bisturiu, medicamente sau aparatura de ultima generatie: exista terapeuti care folosesc doar energia vindecatoare a palmelor.
• REIKI Inseamna „energia universala a vietii” si a fost denumita astfel de un preot catolic japonez, care a descoperit, prin studiu si meditatie, simbolurile metodelor de vindecare. Reiki este o tehnica eficienta, prin care terapeutul directioneaza energia naturala din mediul inconjurator catre pacient, cu scopul de a-l echilibra energetic, de a-l vindeca si/sau de a-i mentine sanatatea. Prin reiki se obtine relaxare si eliminarea stresului.
• SHIATSU este acupunctura fara ace si se foloseste in afectiuni cu diagnostice precise (mai ales in probleme de articulatii si de coloana vertebrala).
• KOHO-SHIATSU este o terapie manuala traditionala, ale carei baze teoretice se regasesc in medicina taoista si in acupunctura. Are efecte directe remarcabile (asupra muschilor si ligamentelor), dar si indirecte (asupra sistemelor nervos si hormonal, organelor interne, afectiunilor psiho-somatice si de comportament); de asemenea, este o excelenta metoda de prevenire a bolilor.
• KOHO GOSHIN TAISO (taiso – „miscari” si goshin -„protectie”) este practica prin care se poate obtine echilibrul interior si sanatatea organelor interne prin simple miscari ale corpului si anumite tehnici de respiratie.

Gabriel Dutchevici este medic kinetoterapeut, maestru in arte martiale si director international pentru zona de sud-est a Europei, terapeut shiatsu si maestru reiki, membru in The Global Reiki Association, coordonator Centrul Golden Fit. O anume forta a existat intotdeauna in palmele lui Gabriel, dar el nu s-a gandit dintotdeauna la puterea lor vindecatoare.
Pana in 1991, cand a reusit sa ajunga la Paris, unde a studiat artele martiale si tehnicile shiatsu, devenind terapeut cu drept de practica.
Pentru meditatia zen (specifica artelor martiale), el a fost botezat si in religia budista de catre un preot budist american – sensei Kaimey. Astfel, Gabriel a primit numele Jiko („iubirea compasiunii”): „Prin meditatie zen reusesti sa te detasezi de tine si de stresul care te inconjoara.
Dar poti sa faci asta si printr-o rugaciune; eu am ramas crestin ortodox, pentru ca asa m-am nascut si am fost botezat. A studiat reiki la Paris, cu maestra Anny Izaack Coleman, eleva a marii maestre reiki Furumoto.
La inceput, dna Coleman nu a vrut sa-l primeasca. Dar faptul ca mama ei era din Romania a deschis o usa romanului doritor sa invete arta vindecarii.
„Intre maestrii de reiki exista o deschidere foarte mare. Spre deosebire de domeniul radiesteziei, aici ne impartasim unii altora tot ceea ce facem, fara probleme si invidii.” Asa a ajuns Gabriel sa foloseasca puterea tamaduitoare a tehnicilor reiki si sa le impartaseasca apoi tuturor celor care doresc sa le invete.
„Aceasta terapie se poate prac-tica doar prin initieri facute de maestri, pentru deschiderea canalului central. (Acesta por-neste din crestet, din zona celei de-a 7-a chakre, si se sfarseste in zona coccisului. Energia intra prin canalul central si se ramifica la nivelul plexului solar, prin chakra palmei, care este proiectia celei de-a 7-a chakre).
Prin centrul palmei transferam si invaluim organul respectiv cu energie benefica. Orice boala apare pe fondul unui deficit energetic – asadar, orice boala poate fi tratata prin reechilibrare energetica.
Ca sa practici gradul I si II, iti trebuie doar multa dorinta si iubire de semeni. Pui palmele si crezi in ceea ce faci. Daca esti in stare, poti sa faci asta timp de 24 de ore din 24, spre deosebire de celelalte terapii (radiestezie, cristaloterapie), in care iti trebuie timp sa te reincarci si nu poti sa tratezi mai mult de trei-cinci pacienti pe zi. Maestrii reiki lucreaza cu simboluri, pot vizualiza organele si pot determina resorbtia tumorilor.
Cand m-am intors din Occident, am fost la Ministerul Sanatatii si am spus ca vreau sa introduc acest sistem in scoli si spitale – asa cum se face in Franta, in Statele Unite -, prin intermediul asigurarilor medicale. Acolo se lucreaza in colaborare cu medicii, terapia pre si post operatoriu este foarte eficienta si asi-gura o recuperare mult mai rapida.
Aici am lucrat la Spitalul „Victor Babes”, unde, prin reiki, am scos copii din coma (fara sechele), dupa meningoencefalita. Am avut in tratament un pacient caruia, in urma unui cancer, i se extirpase un sfert din ficat. Dupa o luna si jumatate de terapie, ficatul era regenerat total.