Ganduri despre artele martiale

de Gabriel Dutchevici


Aikido

Toate mişcările Aikidoului se nasc din legile universale, având ca scop dezvoltarea unei inţelegeri aprofundate a echilibrului perfect al naturii şi regăsirea armoniei [continuare]

Parole… Parole… (22)

Consacrarea supremă în Aikido am avut-o în stagiul de la Paris cu Shihan Christian Tissier care mi-a dat dreptul să antrenez această artă martială… [continuare]

Parole… Parole… (21)

Sunt oameni ca şi mine care au câştigat bani din artele marţiale şi şi-au hrănit familia! Sunt momente în viaţă în care faci lucruri pe care… [continuare]

Calea sabiei

Nu există viaţă fără respiraţie, fără energie. Eu mi-am dezvoltat supleţea, fluiditatea, dinamismul, răbdarea, seninătatea… în sutele de ore petrecute cu sabia… [continuare]

O arta veche ca si lumea

Nin-Jitsu a fost si a ramas o arta razboinica. A ramas nealterata de la origini, pe cand celelalte arte martiale s-au adaptat epocii moderne… [continuare]

Parole… Parole…(10)

Dupa 1990 cand am avut ocazia sa intru intr-un dojo adevarat (si asta se intampla la Paris, intr-un dojo japonez) nu stiam ce o să ma astepte… [continuare]

Parole… Parole…(8)

Astazi cand am ajuns la cabinet ma astepta un vechi prieten care are acum 42 de ani, el practicand artele martiale de la varsta de 15 ani… [continuare]

Parole… Parole…(6)

Am vorbit dragilor, in articolul de dinainte, ca o sa povestim usor, usor, despre istoria Japoniei, arte martiale si bineinteles despre Reiki… [continuare]

 

Ceea ce imi place in mod particular in Aiki-Jitsu (Hapkido, Hakko Ryu) este potentialul tactic. El ofera practicantului (in mod esential unic) numeroase posibilitati din punct de vedere tehnic.

Se spune ca noi putem sa ne aparam cunoscand trei sau patru tehnici bine. Eu nu sunt pentru aceasta, deoarece este de ajuns sa ne imaginam multitudinea de situatii periculoase ca sa ne dam seama de marea greseala a celor ce gandesc asa. Sunt pentru a sti foarte bine tehnica de baza din care putem sa extragem sute de variatii.

Atunci cand spatiul va permite utilizati-va picioarele. Dar nu faceti aceasta intr-o cabina telefonica sau in w.c. Nu uitati ca picioarele constituie partea cea mai lunga si cea mai puternica a corpului uman, dar folositi-le pentru distanta mare.

Strategia auto-apararii este in functie de “citirea” intentiilor adversarului. In functie de intentia sa, este raspunsul nostru.
Exista foarte curent ideea ca noi putem sa invatam o tehnica si sa iesim in strada si sa o utilizam. Sunt necesari ani lungi de munca pentru a intelege arta. Din alt punct de vedere auto-apararea este la inceput mai mult fizica decat mentala, apoi mai mult mentala decat fizica.

Tehnica utilizata de adversarul nostru nu prea are importanta. Ganditi tot timpul ca adevaratul pericol vine de la cel care este antrenat si experimentat in lupta de strada, nu pe tatami sau in ring.
In ultimul timp auzim mereu vorbindu-se de “lupta reala” din cauza noului campionat care este “fara limita” si care este la moda. Acestea nu sunt “lupte reale”. Lupta reala are putine in comun cu aceste noi campionate care atrag atentia unui anumit gen de oameni de astazi.

Noi trebuie sa fim tot timpul intr-un stadiu de alerta. O data ce ati inteles ca va veti bate, faceti-o, fara sa va enervati, dar energic. Totul trebuie sa fie o reactie instinctiva. Daca veti ezita in interiorul dumneavoastra, lupta este pierduta inainte sa inceapa.

Intr-o situatie de auto-aparare, ultimul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va duceti cu adversarul la sol. Puteti sa cadeti in cutitul sau, intr-unul din genunchii sai, iar betonul nu este tatami.

Principiul apei este cel mai important de invatat in Hapkido, Hakko Ryu. Nu opuneti niciodata rezistenta. Curgeti cu adversarul vostru si redirijati forta sa. Este principiul Yin-Yang.

Daca mi se lanseaza un atac cu pumnul, lovitura de pumn este Yang, dar cand ajunge la punctul crucial de extensie maxima atunci el devine Yin. Daca eu curg cu lovitura, voi fi intr-o pozitie optima pentru a deveni Yang si ii voi redirija forta utilizand-o contra lui. Iata principiul apei.

Dupa aproape 28 de ani de practica inca am sentimentul ca invat.
Nu exista stiluri mai bune si mai rele. Totul depinde de ce utilizam noi si cum o facem. Aportul artelor martiale este legata de modul practicarii. Va trebuie ani intregi pentru a intelege aceasta.
Arta martiala este pentru o viata intreaga. Ea ne leaga spiritul de fizic. Cand ne perfectionam tehnica in ani de zile, mii si mii de ore, atunci antrenamentul atinge mentalul cat si fizicul. Obiectivul este sa posedam o miscare spontana, instinctiva, inaintea analizei logice.

Exista multe posibilitati de a atinge aceasta perfectiune pe care o cautam, dar maiestria sinelui, disciplina mentalului si fizicului, viteza de analiza a situatiilor, sunt elemente pe care noi le perfectionam pe plan uman.
Hapkido, Hakko Ryu includ incredere, indemanare si capacitate de discernamant.
• O idee noua, dar buna, nu o sa aiba niciodata aprobarea tuturor.
• Cand miscarile devin instinctive, lasati-le sa curga.
• Pe masura ce atitudinea mentala se amelioreaza, increderea o urmeaza.
• Nu cautati distanta buna (MA AI), gasiti-o!
• Distanta este prietena ta.
• Cei care critica sunt in general cei care prin aceasta isi mascheaza propria incompetenta.
• Nu exista gradatii ale mortii, ea nu vine decat odata.
• Apararea poate sa fie adesea inceputul unei ofensive.
• Pentru a favoriza actiunea ta, alimenteaza-te din reactia adversarului.
• Nu schimba ceea ce deja functioneaza.
• Nu te opri din studiu, invata continuu; numai asa poti realiza ceea ce ai gandit.
• Respecta-ti hotararile; nu te poti pacali pe tine insuti.
• Considera infrangerea ca pe o parte din invatare.
• Nu te strica gandind negativ. Fii pozitiv.
• Daca ai pierdut, incearca sa intelegi de ce.
• Nu mai este vremea modelor vechi, cineva trebuie sa progreseze.
• Antreneaza-ti mintea pentru a fi inaintea trupului.
• Invinge-ti durerea mental, vei putea rezista oricand.
• Nu incerca sa fii la fel de bun ca altcineva, straduieste-te sa fii mai bun.
• Reactionezi dupa cum te antrenezi.

>

This post is also available in: Engleza